Smakowity.pl

Kurczak w grzybami i sosem śliwkowym

Autor:

Przepisów: 1587

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 jajko
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Na sos śliwkowy:
  • 6 śliwek węgierek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Opis przygotowania

Mięso, warzywa, grzyby oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Udka z kurczaka oraz kapustę włożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i odciąć trzonki. Jajko roztrzepać widelcem na jednym talerzu, a na drugi talerz przesypać mąkę. Oczyszczone pieczarki najpierw namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos śliwkowy: śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Masło stopić w rondlu, po czym dodać do tego pokrojone śliwki, liść laurowy i suszony tymianek. Śliwki smażyć przez 1 minutę, a następnie ściągnąć je z ognia i wymieszać z zeszklonym czosnkiem. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do czasu, aż śliwki całkiem się rozgotują. Wtedy całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Tagi:sos śliwkowygrzybykurczak

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej