Crespelle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2262
Crespelle
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 30 g sera ricotta
  • 25 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielone papryka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • drobny szczypiorek do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory naciąć w górnej części, po czym sparzyć je 3 szklankami wrzącej wody i obrać ze skóry. Obrane pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę czerwoną oraz zieloną i smażyć przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego rozmrożony szpinak, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać zioła prowansalskie i mielony kminek. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokruszony na drobne kawałki ser ricotta oraz parmezan, wymieszać i smażyć do czasu, kiedy oba sery zaczną się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować ciasto: jajka wbić do rondla. Wsypać do nich mąkę, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż składniki się zetną. Wtedy łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i podzielić na porcje.

Na pokrojone ciasto nałożyć usmażone wcześniej warzywa z serem i całość nakryć kolejnym kawałkiem ciasta. Dodać do tego pokrojone pomidory, keczup pikantny i wszystko udekorować drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)