Sernik na zimno z czekokoladą i galaretką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2851
Sernik na zimno z czekokoladą i galaretką
fot. janineomg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g herbatników
  • 150 g galaretki truskawkowej
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej

Opis przygotowania:

Żelatynę spożywczą namoczyć w letniej wodzie. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i przesypać do blaszki do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu na płynną masę. Rozpuszczoną czekoladą polać pokruszone herbatniki i wyrównać łopatką. Następnie składniki pozostawić w lodówce do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada zastygnie - serek homogenizowany zmiksować z namoczoną wcześniej żelatyna spożywczą. Śmietanę kremówkę zmiksować mikserem z cukrem na puszystą pianę, po czym dodać ją do zmiksowanego serka i całość ponownie zmiksować. Zmiksowane składniki nałożyć na zastygniętą czekoladę łopatką i ponownie włożyć do lodówki, aby żelatyna zakrzepła. Kiedy tak się stanie, całość wyciągnąć z lodówki. Zagotować 2 szklanki wody i rozpuścić w niej galaretkę truskawkową. Rozpuszczoną przestudzić i przelać ją na sernik. Następnie wszystko kolejny raz włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia galaretki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów