Placek z czereśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4606
Placek z czereśniami
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g czereśni
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • proszek do pieczenia
  • 6 jaj
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Czereśnie umyć i usunąć z nich pestki. Mąkę zmieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, sokiem z cytryny, dodać do niego ciepłe mleko i połączyć wszystko z mąką i bułka tartą. Z białek ubić sztywną pianą, którą należy powoli dodawać do całości cały czas mieszając do czasu wyrobienia się ciasta. Ciasto ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i obsypanej mąką. Na jego wierzchu ułożyć wypestkowane czereśnie i piec w piekarniku na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów