Smakowity.pl

Kalafior smażony

Autor:

Przepisów: 3009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 600 g kalafiora
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Kalafiora umyć, osączyć z wody i podzielić na różyczki. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką oraz szczyptą soli na gęstą masę, po czym obtoczyć w niej ugotowane różyczki kalafiora. Obtoczone różyczki obsypać bułką tartą i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, a następnie ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki.

Tagi:warzywakalafiorobiad

6 komentarzy

odpowiedz

A co ze 100 g mąki???? Chyba zostaje na następnego kalafiora.

odpowiedz

Przepis już poprawiony. :)

odpowiedz

Przyszne ! ; D !!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

naprawdę fantastyczne!

odpowiedz

no to jak 100g maki czy nie ?

odpowiedz

Coś pysznego polecam.

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej