Gulasz wołowy z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3020
Gulasz wołowy z pieczarkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g łopatki wołowej bez kości
  • 10 małych pieczarek
  • 10 g wędzonego boczku
  • 4 marchewki młode
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka maki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz wołowinę umyć i osączyć z wody. Grzyby oczyścić z błony. Wołowinę pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone mięso, oprószyć je pieprzem, solą, mąką i dodać gałązkę świeżego tymianku. Składniki zrumienić na średnim ogniu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli pokrojony w kostkę boczek, całą marchew, obrane pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki przełożyć do smażonego mięsa. Następnie dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać winem czerwonym. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem, do miękkości. Gotową potrawę przełożyć na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem pszennym i masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów