Pieczarki nadziewane serem i kiełbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2930
Pieczarki nadziewane serem i kiełbasą
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g kiełbasy krakowskiej, podsuszanej w plastrach
  • 25 g koziego twarogu
  • 8 dużych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony oraz trzonków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w drobna kostkę kiełbasę, oregano, tymianek, natkę zielonej pietruszki i smażyć do czasu zarumienienie się kiełbasy. Wtedy wszystko ściągną z ognia, po czym dodać do tego bułkę tartą, pokruszony na drobne kawałki twaróg kozi i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszać i napełnić kapelusze oczyszczonych wcześniej pieczarek. Całość skropić pozostałą oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do czasu rozpuszczenia się sera. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów