Boczek z karmelem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2441
Boczek z karmelem
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, osaczyć z wytworzonego tłuszczu i przełożyć na talerzyk. Do stopionego tłuszczu z boczku wsypać sól koszerną, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie cukier przesypać do rondla, zalać do 2 łyżkami wody, syropu kukurydzianego i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i całość gotować, aż składniki zmienia kolor na złoty. Wówczas należy wlać do tego wymieszaną wcześniej śmietanę z tłuszczem i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Wszystko wstawić do lodówki i pozostawić do zakrzepnięcia składników. Po wyciągnięciu z lodówki pokroić ostrym nożem na małe kawałki i posypać usmażonym wcześniej boczkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów