Kulki kokosowo-migdałowe z dżemem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Kulki kokosowo-migdałowe z dżemem i śmietaną
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml gęstej śmietany kremówki
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 kostki masła
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Schłodzoną śmietanę przełożyć do szklanki i wyłożyć na nią dżem truskawkowy. Miętę umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałeczki. Masło stopić w rondlu na małym ogniu dodać do niego pokrojoną miętę, wsypać cukier, wiórki kokosowe, mielone migdały, po czym dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przestudzić. Z przestudzonych składników uformować małe kulki ręcznie i dodać do całości. Na koniec dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów