Crescentine z pomidorami i mozzarellą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2929
Crescentine z pomidorami i mozzarellą
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 5 g drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na wypełnienie:
  • 30 g sera mozzarella
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć ze szczyptą soli oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wlać roztarte wcześniej drożdże i wyrobić
elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i nakryć wilgotną ściereczka, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, po czym rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w
nim ukośne kształty o szerokości odpowiadającej pomidorom.

Przygotować wypełnienie: ser mozzarella pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na jedną część pokrojonego ciasta. Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić również w cienkie plastry i wyłożyć na pokrojony ser.
Całość posypać suszoną bazylią, oregano, szczyptą soli i nakryć drugą częścią pokrojonego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić, poskładać na pół, włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osaczyć z tłuszczu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów