Ziemniaki faszerowane jajkiem i szynką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2637
Ziemniaki faszerowane jajkiem i szynką
fot. _Dekan_ / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 30 g szynki wędzonej w plastrach
  • 6 ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, po czym zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić na kawałki i również wyłożyć na talerz. Ziemniaki zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone przekroić na połówki i wydrążyć z nich środki. Wydrążone środki pokroić w drobną kostkę. Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem z mlekiem oraz mąką. Szynkę pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną szynkę, natkę zielonej pietruszki oraz pokrojone środki ziemniaków. Następnie wszystko zalać roztrzepanymi jajkami, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć do czasu, aż jajka się zetną. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, przełożyć do wydrążonych ziemniaków i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów