Champorado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2269
Champorado
fot. joshwept / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka tłuczonych pistacji
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami mleka, dodać cukier, szczyptę soli i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Czekoladę połamać na drobne kawałki i przełożyć do rondla. Następnie wlać do niej 2 łyżki wody i rozpuścić na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady wsypać cynamon, płatki owsiane oraz tłuczone pistacje. Całość dokładnie wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem.

Komentarze (0)