Smakowity.pl

Kremówki papieskie

Autor:

Przepisów: 2915

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Kremówki papieskie

    Dodane przez: wd2005

    avlxyz / CC-BY-SA 2.0

  • Kremówki papieskie

    Dodane przez: wd2005

    Piotrus (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 1 kostka masła
  • 15 dag cukru
  • 15 żółtek
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 l mleka

Opis przygotowania

Na kremówki najlepsze jest ciasto francuskie, które wykonujemy z następujących składników: 30 dag mąki, 30 dag masła, 1 całego jajka, 1 łyżki octu i 2 łyżek wody. Z powyższych produktów zarobić ciasto, jak na pierogi. Po wyrobieniu odstawić je pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować z lekko rozsmarowanym masłem, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto złożyć w kwadraty i ponownie je rozwałkować, do całkowitego wyrobienia, potem ciasto podzielić na dwie połówki i upiec w temperaturze 180°C. Masę do ciasta wykonujemy z 15 żółtek, 15 dag cukru, 1 l mleka, 1 kostki masła, 1 szklanki mąki i 0,5 torebki cukru waniliowego. Żółtka do masy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Dodać szklankę mąki, nadal mieszając całość. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego wymieszane żółtka z mąką. Masę gotować przez 3 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Po ugotowaniu ostudzić, dodać lekko rozgrzane masło i utrzeć z nim całą masę. Gotową masę nałożyć na jedną z połówek wcześniej upieczonego ciasta francuskiego i nakryć drugą połówką. Kremówki posypać cukrem pudrem i podawać lekko zmrożone.

Tagi:ciastkakremówki papieskiekremkremówki

27 komentarzy

odpowiedz

nie rozumiem o co chodzi z tym masłem.Lekko rozgrzane czyli rozpuścić czy ma poleżeć trochę żeby nie było prosto z lodówki???

odpowiedz

witam dodalam szklanke maki pszennej do kremu i krem byl tak rzadki ze wyjeżdzał na wszystkie możliwe strony!

odpowiedz

az 15 z?tek ja daje tylko 3 do kremu

odpowiedz

jak ma byc Papieska to trzeba 15 żółteka jak dasz 3 to bedzie tylko kremówka

odpowiedz

Pychota ciasto JANA PAWŁA 2

odpowiedz

mam
pytanie czy do tej kremówki jest jeszcze dodatkowa piana?

odpowiedz

Nie ma dodatkowej piany. Tylko to co w przepisie

odpowiedz

jami jami pychota moje maluchy tak wcinały, że aż im się uszy trzęsły...

odpowiedz

Ehh za długie to... zrąbałem w połowie xD

odpowiedz

krem kupilam gotowy jest juz w sklepie a ciasto =7jaj 20deko maki 1łyzeczka proszku 15dk cukru jaja utrzec do białosci dodac make piec 30min. 180 stopni pyszne . ania

odpowiedz

bardzo smaczna jest ta kremówka papieska

odpowiedz

mniam,mniam ,superowa proszę o więcej przepisów

odpowiedz

gdyby tak jeszcze wiadomo było na jaką blachę.... marzenie

odpowiedz

pyszna ta kremówka wszyscy zjedli ze smakiem papieska kremówkę

odpowiedz

Ciasto kupilam, ale krem zrbilam wg przepisu i musze powiedziec, ze w koncu znalazlam to czego szukalam! Najlepsze kremowki "wlasnej roboty" jakie jadlam! Goscie tez byli zachwyceni. Dziekuje za ten przepis.

odpowiedz

jeszcze nie jadłem ale mam nadzieję, że zasmakuje

odpowiedz

dlaczego Aż 15 żółtek ?

odpowiedz

Tyle żółtek??? szkoda zdrowia, sam cholesterol !!!

odpowiedz

No właśnie... chciałbym bardzo spróbować...ale obawiam się że tak przygotowany krem będzie za rzadki i lejący... Na pewno zwykła mąka a nie ziemniaczana?

odpowiedz

Z tego nie wychodzi żaden krem tylko zwyczajny budyń taki jak z saszetki, jednym słowem przepis do dupy, to powinno się nazywać ciasto francuskie z budyniem a nie kremówki papieskie!!!!!.Bardzo się zawiodłem na przepisie NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

" po maturze chodziliśmy na kremówki ' i tu następuje błogi i tajemniczy śmiech JP2. A ja się pytam czemu nie na wódeczkę czy piwko. Prosta sprawa ówczesne wadowickie kremówki zawierały w masie znaczną ilość spirytusu a raczej dobrego bimbru i początkującym amatorom wrażeń w połączeniu z masą jajeczną dawały niezły wykop. Koniec i basta w kremówkach wadowickich musi być alkohol.

odpowiedz

15 żółtek chyba ktoś zwariował,który cukiernik by nie zbankrutował.To chory przepis.

odpowiedz

pyszne ale w przepisie błędy ortograficzne

odpowiedz

Krem będzie rzadki jeśli zamiast ,,ubić" mikserem , połączymy masło o temp.pokojowej z masą budyniową za pomocą końcówki miksującej.Pozdrawiamy

odpowiedz

W przepisie nie zauważyłam błędów ortograficznych, a ten kto się wypowiedział w ten sposób, sam powinien popracować nad ortografią, a szczególnie nad interpunkcją.

odpowiedz

bardzo spoko. :-) poleccccam

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej