Omlet z serem i brokułem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2067
Omlet z serem i brokułem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 5 g tartego sera Gouda
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • natka jarmużu do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jajka wbić do miski. Następnie wsypać do nich mąkę, dodać tarty ser żółty, wlać mleko i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli przelać rozmieszane składniki, doprawić do smaku pieprzem, solą, po czym dodać do tego ugotowany wcześniej brokuł. Całość smażyć na średnim ogniu do całkowitego ścięcia składników. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pomidorkami cherry i natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów