Brzoskwinie w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1964
Brzoskwinie w syropie
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki cukru
  • 1,5 kg brzoskwiń
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 1 cała laska cynamonu

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry, przekroić na połówki i usunąć pestki. Wodę z octem wlać do garnka, potem wsypać do tego cukier i całość gotować przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie do gotowanych składników dodać obrane brzoskwinie oraz całą laskę cynamonu i całość gotować do miękkości owoców. Kiedy owoce zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka zalanego do połowy wodą i zagotować. Gotowe wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów