Ziemniaki smażone w sosie z chili i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3080
Ziemniaki smażone w sosie z chili i serem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól
  • Na sos:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie oprószyć je szczyptą soli.

Przygotować sos: masło stopić na patelni, dodać do niego czosnek granulowany oraz pokrojoną drobno paprykę chili. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty ser żółty, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim usmażone ziemniaki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów