Ciasto królewskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2429
Ciasto królewskie
fot. From Argentina With Love / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 10 wiśni kandyzowanych
  • 10 g płatków migdałowych
  • 5 g perełek cukierniczych
  • 3,5 szklanki maki
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skorka z 1 cytryny
  • Na krem:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić w rondlu na małym ogniu i ściągnąć z ognia. Do stopionego masła wsypać sól, wlać ekstrakt waniliowy, wbić jajka, wsypać cukier, dodać tartą skórkę cytrynową i pomarańczową, po czym zmiksować mikserem. Mąkę przesypać do miski i wlać do niej roztarte drożdże. Dodać zmiksowane składniki i całość dokładnie wyrobić mikserem lub ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na dwie połówki, z czego jedną przełożyć do formy do pieczenia, drugą zaś pozostawić do nakrycia całości.

Przygotować krem: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem puszystą pianę. Mleko skondensowane postawić na małym ogniu i lekko podgrzać. Do podgrzanego dodać 2 żółtka, wymieszać, wsypać mąkę kukurydzianą i mieszać do czasu, aż powstanie gęsta masa. Powstałą masę ściągnąć z ognia i dokładnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą z białek. Wymieszane składniki przełożyć na wyłożone w foremce ciasto, a potem całość nakryć drugą połową pozostawionego ciasta.

Ciasto posypać płatkami migdałowymi i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni. Piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy do pieczenia, przełożyć na talerz i udekorować perełkami cukierniczymi oraz kandyzowanymi wiśniami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów