Syrop z dzikiej róży

Oceń:
(38 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 29793
Syrop z dzikiej róży

Składniki:

  • 400 g owoców dzikiej róży
  • 100 g cukru
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Owoce dzikiej róży zerwać po pierwszych przymrozkach. Potem umyć je, zalać 1 l wody i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie ściągnąć z ognia, odcedzić, a ugotowane owoce przecisnąć przez sito do odcedzonego wywaru. Wsypać do tego cukier, wlać sok cytrynowy i gotować ponownie przez 15 minut na średnim ogniu. Gotowy sok przelać do butelek lub spożywać z gorącą herbatą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów