Bułka z pappardelle i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2259
Bułka z pappardelle i pieczarkami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g makaronu pappardelle
  • 10 g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bułki maślane
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby oraz natkę pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Bułki przekroić w górnej części, wydrążyć środki, a odcięte kawałki wysmarować masłem. Wydrążone środki zaś pokruszyć na drobne kawałeczki. Makaron pappardelle zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron oraz pokruszone drobno środki bułek. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 2 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do wydrążonych bułek. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów