Krokiety holenderskie

Oceń:
(5 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 11040
Krokiety holenderskie
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej
  • 200 ml gorącego mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mielonego tymianku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • Na panierkę:
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki panierki panko
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki

Opis przygotowania:

Mięso oraz marchew umyć i osaczyć z wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Dodać do niej pokrojoną w kostkę marchew i całe mięso, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić, po czym mięso pokroić na drobne kawałki. Masło stopić w rondlu na średnim ogniu. Do stopionego masła dodać mąkę i mieszać trzepaczką przez 2 minuty. Potem wlać do tego gorące mleko i nadal mieszać, aż utworzy się gęściejsza masa. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, dodać do tego ugotowane wcześniej mięso, marchew, cebulę oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem, wymieszać, przestudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby składniki dobrze się schłodziły i powstała gęsta masa. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, a z schłodzonych składników uformować rulony.

Przygotować panierkę: jajka roztrzepać widelcem z mlekiem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę, a na trzeci panko. Uformowane rulony obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a następnie w panko.

Gotowe włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów