Pizza z jajkami i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2523
Pizza z jajkami i szpinakiem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pęczek szpinaku
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g letniej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie opłukać, potem sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki.

Przygotować ciasto: drożdże świeże oraz suche rozetrzeć w letniej wodzie tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować oliwą z oliwek, wyrabiać przez 1 minutę i ponownie odstawić na 7 minut. Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć do formy do pieczenia. Wierzch ciasta wysmarować keczupem, posypać oregano oraz tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 230 stopni i piec na rumiany kolor. Kiedy pizza się upiecze, otworzyć szybko piekarnik, posypać pizzę szpinakiem wbić jajka, oprószyć szczyptą soli i piec jeszcze do czasu, aż jajka się zetną do połowy. Wtedy wszystko wyciągnąć i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów