Smakowity.pl

Gulasz z sarniny

Autor:

Przepisów: 2923

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g sarniny (łopatka lub udziec)
  • 40 g smalcu
  • 100 grzybów (najlepiej świeżych lub pieczarek)
  • 40 g smalcu
  • 4 ziarnka jałowca
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • czerwona papryka w proszku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Opis przygotowania

Mięso sarny po dokładnym oczyszczeniu pokroić w kostkę, posypać sola i pieprzem. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na patelni ze smalcem. Dodać sproszkowaną paprykę w zależności od gustu i włożyć pokrojone mięso. Smażyć krótko z każdej strony, następnie do mięsa dodać przecier pomidorowy i podlewać je wywarem mięsnym. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dodać grzyby pokrojone w plastry, ziarna jałowca i bułkę tartą. Całość dusić około 35 minut. Gotowy gulasz podawać gorący, posypany natką zielonej pietruszki.

Tagi:gulaszsarninagrzyby

3 komentarze

odpowiedz

Pychota, bardzo ciekawy sos, który pasuje do każdego chyba mięsa, polecam

odpowiedz

Super! Podałam z brązowym ryżem i kiszonymi ogórkami. Pycha! Polecam! Grażyna z Mrągowa.

odpowiedz

wd2005 niestety ale nie dokonca sie zgadzam, sarniny się nie podsmaża gdyż mięso traci swoją słodkość a wręcz staje się odrobine gorzkawe. Pieczenie i duszenie owszem, smażenie - tylko comber lub polędwiczke

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej