Smakowity.pl

Pomidory suszone z bazylią i czosnkiem

Autor:

Przepisów: 2991

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • 1 kg dojrzanych, czerwonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • pęczek świeżej bazylii
  • garść świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Pomidory, bazylię oraz tymianek umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie pomidory pokroić w cienkie plastry, oprószyć pieprzem i przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec z przerwami do czasu całkowitego wysuszenia pomidorów. Kiedy zostaną wysuszone, wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i układać warstwowo do małych słoików. Na położoną warstwę pomidorów nałożyć czosnek, świeżą bazylię, tymianek i zalać niewielką ilością oliwy z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania napełnienia całych słoików. Napełnione słoiki zakręcić i odwrócone pokrywkami do spodu przełożyć do dużego garnka. Wlać do niego tyle wody, aby dostawała do końca pokrywek i zagotować. Zagotowane wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.

Tagi:czosnekbazyliapomidory suszoneprzetwory

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej