Dorsz w sosie szpinakowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6891
Dorsz w sosie szpinakowym
fot. LoopZilla / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidory koktajlowe i plastry cytryny do dekoracji

Opis przygotowania:

Rozmrożoną rybę skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, po czym odstawić na 30 minut. Aby przygotować sos należy w rondelku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i na małym ogniu rozpuścić zamrożony szpinak. Do szpinaku dodać rozgnieciony czosnek. Całość oprószyć równomiernie odrobiną mąki pszennej i wlać słodką śmietankę. Całość wymieszać. Kiedy sos się zagotuje - zdjąć go z ognia i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie z oliwek. Gdy dorsz będzie już gotowy, należy przełożyć go na półmisek i polać ciepłym sosem. Kompozycję uzupełnić pomidorami koktajlowymi i plastrami cytryny.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów