Królik pieczony ze śliwkami i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4761
Królik pieczony ze śliwkami i cebulą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mięsa z królika
  • 60 ml brandy
  • 25 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 4 cebule
  • 2 litry wrzącej wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta szafranu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Zeszkloną cebulę osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Mięso z królika umyć, osączyć z wody, pokroić na drobne kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie włożyć je do tłuszczu ze smażonej cebuli i zrumienić z każdej strony na małym ogniu. Potem dodać do tego zeszkloną cebulę, umyte śliwki i zalać 2 l wrzącej wody. Wsypać szczyptę szafranu i całość gotować pod przykryciem przez 2 godziny na średnim ogniu. Ugotowane ściągnąć z ognia i pozostawić przez 30 minut w całej zalewie. Po tym czasie nałożyć na talerz i posypać natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów