Smakowity.pl

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Autor:

Przepisów: 1720

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 600 g serka homogenizowanego Danio
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g biszkoptów okrągłych
  • 30 g mieszanych bakalii
  • 30 g truskawek
  • 20 g biszkoptów
  • 4 łyżki letniej wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania

Truskawki umyć i obrać z szypułek. 10 g z nich zmiksować w blenderze i zostawić na polewę sernika. Bakalie sparzyć wrzącą wodą, potem osączyć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Biszkopty rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać z bakaliami. Następnie wymieszane składniki przełożyć do formy i zalać lekko podgrzanym w rondlu miodem. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką na sztywną pianę. Pod koniec dodać do niej cukier puder i nadal ubijać. Potem łyżeczką nakładać stopniowo małe porcje serka homogenizowanego, wciąż cały czas ubijając. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach letniej wody. Kiedy napęcznieje, dodać do składników i dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać całe truskawki, ponownie wymieszać, przełożyć na bakalie w formie i włożyć do lodówki, aby wszystko stężało. Po tym czasie wyciągnąć, polać polewą z miksowanych truskawek i przełożyć na talerz.

Tagi:biszkopttruskawkibakalieserki homogenizowanesernik

2 komentarze

odpowiedz

mniam łatwy supcio okok jest

odpowiedz

izomorfia3
Wow-właśnie został dodany do kolekcji w folderze: do upieczenia ! :)

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej