Mee Krob (makaron smażony w sosie słodko-kwaśnym)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4020
Mee Krob (makaron smażony w sosie słodko-kwaśnym)
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sosu słodko-kwaśnego Uncle Ben's
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 40 g makaronu ryżowego
  • 20 g tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli mung sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Część z niej wyłożyć na kiełki fasoli, a pozostałą część pozostawić. Gotowy sos słodko-kwaśny przełożyć na duża patelnię. Dodać do tego pokrojona paprykę, zieloną natką pietruszki i makaron ryżowy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i całość dusić pod przykryciem do miękkości makaronu. Następnie wszystko przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojone na kawałki tofu, zrumienić i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów