Ciasto z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2777
Ciasto z warzywami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g brukselki
  • 20 g kiszonej kapusty
  • 2 plastry mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści. Marchew obrać ze skóry, pokroić w słomkę i razem z brukselką zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ciasto francuskie rozmrozić, skropić letnią wodą i nałożyć na nie kapustę kiszoną, gotowane warzywa (kilka sztuk gotowanej brukselki pozostawić), obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę, połowę kukurydzy (drugą połowę pozostawić) i całość zalepić ciastem. Ciasto przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, naciąć je kilka razy w poprzek, oprószyć pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do naczynia z ciastem dodać drugą połowę kukurydzy oraz gotowanej brukselki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. i zapiekać na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów