Biszkopt z bitą śmietaną i cukrem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2514
Biszkopt z bitą śmietaną i cukrem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • 5 jajek
  • 5 dag maki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki grubego cukru kryształowego

Opis przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem do białości. Dodać do tego mąkę pszenną i ziemniaczaną, nadal ucierając na jednolitą masę. Białka ubić trzepaczką na sztywna pianę i dodawać po 1 łyżce do masy, cały czas ucierając. Wysmarować masłem dno formy do pieczenia (boków nie smarować) i przełożyć na to całą utartą masę. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp 170 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Przestudzony biszkopt przeciąć ostrym nożem na trzy jednakowe plastry. Śmietanę ubić na sztywną pianę i nałożyć ją na pokrojone plastry ciasta. Całość posypać grubym cukrem kryształowym, nałożyć jedno na drugie i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów