Bekon wędzony z kapustą, miso i mirinem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1895
Bekon wędzony z kapustą, miso i mirinem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego bekonu
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty miso
  • 0,5 szklanki przyprawy mirin
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę włoską umyć, usunąć głąb, zostawiając jedynie liście. Liście wrzucić do 0,5 l wrzącej, lekko osolonej wody i trzymać przez 5 minut, po czym odcedzić, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Bekon wędzony pokroić w plastry i dodać do kapusty. Margarynę stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek, szalotkę i zeszklić. Następnie dodać do tego imbir, pastę miso i sos sojowy. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem dodać przyprawę mirin, pieprz oraz sól, zagotować i przełożyć na pokrojony bekon.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów