Zupa cebulowa z grzankami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4015
Zupa cebulowa z grzankami i serem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag tartego sera ementalera
  • 8 plastrów sera mozzarella
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 kg cebuli dymki
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 długa bagietka
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • natka świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Masło stopić w rondlu. Dodać do niego obraną i pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić. Następnie wlać olej balsamiczny, doprawić pieprzem, solą, majerankiem, 2 gałązkami rozmarynu i 2 gałązkami natki pietruszki. Zalać winem, wymieszać i dusić pod przykryciem do zrumienienia cebuli. Potem dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku powyższymi przyprawami i zagotować. Zagotowaną zupę ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Bagietkę pokroić na kromki i przypiec grzanki z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe grzanki dodać do zupy. Na grzanki położyć po 2 plastry sera mozzarella, posypać tartym serem ementalerem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni, do czasu, aż oba sery się roztopią. Wtedy całość wyciągnąć z piekarnika i udekorować natką pietruszki oraz rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów