Kruche ciastka-indyki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2129
Kruche ciastka-indyki
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 opakować kolorowego gotowego lukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka maku

Opis przygotowania:

Mak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę roztopić na małym ogniu, dodać do mąki, wbić jajka, dodać cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Z produktów wyrobić elastyczne ciasto. Następnie ciasto zbić je w kulę i na 15 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć foremką małe indyczki. Z ziaren maku utworzyć oczy indyka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Przełożyć na nią wycięte ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Lukier rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, każdy w osobnym pojemniczku. Potem rozpuszczony przełożyć do szprycy i wycisnąć na ciasto. Do spożycia podawać, gdy lukier całkowicie zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów