Popcorn w karmelu z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3093
Popcorn w karmelu z orzechami
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 20 g pistacji
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka popcornu gotowego
  • 1 aromat waniliowy
  • 1 arkusz pergaminu

Opis przygotowania:

Mleko skondensowane wlać do rondla, dodać do niego cukier, wymieszać i gotować do czasu, aż cukier się rozpuści, a cała masa zgęstnieje. Aby sprawdzić czy masa jest dobra, należy nabrać ją łyżeczką i upuścić kroplę na talerz. Jeżeli szybko zastyga to znaczy, że masa jest się nadaje. W przeciwnym przypadku należy ją jeszcze gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać aromat waniliowy i wymieszać. Następnie dodać popcorn i oczyszczone z łupin pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej pergaminem i odstawić do całkowitego przestygnięcia. Przestudzony karmel pokroić ostrym nożem na kawałki i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów