Smakowity.pl

Gulasz cielęcy z pieczarkami

Autor:

Przepisów: 2990

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g cielęciny bez kości
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 40 g pieczarek
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić, utłuc razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem i wyłożyć na środek talerza. Obrać cebulę i czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać wołowinę pokrojoną w kostkę, oprószoną solą, pieprzem oraz rozmarynem, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie, kiedy mięso będzie miękkie, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, zeszklić, a potem dodać przecier pomidorowy z puszki oraz drobno pokrojone, suszone pomidory i dusić pod przykryciem do 5 minut. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wyłożyć obok ziemniaków.

Tagi:pieczarkimięsocielęcinagulaszrozmaryn

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej