Wino z jabłek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 24740
Wino z jabłek
fot. SarahInDisguise / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 kg jabłek
  • 6 litrów wody
  • 3 kg cukru na 1,5l wody
  • drożdże typu Tokaj

Opis przygotowania:

Jabłka dokładnie myjemy. Nie obieramy ich ze skórki. Przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie zalewamy je wodą i pozostawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie wyciskamy jabłka oddzielając od nich sok, który wlewamy do butli dodając rozrobiony cukier i drożdże.

Butlę zakrywamy korkiem z rurką do fermentacji. Po 5 tygodniach zlewamy wino dobrze je filtrując i wlewamy do butelek. Podajemy je dobrze schłodzone.

Komentarze (10)

mało szczegółowy opis tego przepisu...

troche okrojony ten przepis a gdzie dojrzewanie ? W butelce?

myślę że po tak krótkim czasie wyjdzie popularny jabol

bardzo kiepsko, jak dla mnie laika to przepis do bani...nie polecam

coś za duzo tego cukru i te owce za szybko sie wyjmuje

ja robilem inaczej na kilo jablek kiilo cukru i wszystko zalewalem goraca woda, po miesiącu odcedzalem owoce i znowu wlewalem na kolejne 2 miesiace

zajebisty jabolek wyszedł

Mało przejrzysty ten przepis.Szukam konkretnego ,a nie byle czego.

Beznadziejny przepis

Ludzie czytajcie ze zrozumieniem.Oczywistym jest że "aby zagotować wodę najpierw wlewamy do czajnika".Najpierw jestem laikiem a potem przepis do bani.Jak nic nie potrafi się to najlepiej kupić gotowe wino.

Podobne przepisy

Więcej przepisów