Pulpety mięsne w sosie słodko-kwaśnym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6101
Pulpety mięsne w sosie słodko-kwaśnym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego z bambusem
  • natka zielonej pietruszki
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kromki suchego chleba namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym odcisnąć je w ręku i dodać do mięsa mielonego. Do mięsa wbić jajko, dodać pokrojoną drobno cebulę, połowę zielonej natki pietruszki (pozostała połowę pozostawić do dekoracji), szczyptę soli oraz pieprzu, kilka kropel maggi i dobrze wymieszać. Wymieszane mięso uformować w kulki. Zagotować około 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki z mięsem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i odcedzić. Gotowy sos słodko-kwaśny rozgrzać na patelni, dodać do niego pulpety mięsne i dusić pod przykryciem do 5 minut. Po tym czasie pulpety przełożyć na talerz wraz z sosem. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, zeszklić i przełożyć na mięso. Całość udekorować pokrojonym w krążki zielonym ogórkiem i natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów