Smakowity.pl

Pulpety mięsne w sosie słodko-kwaśnym

Autor:

Przepisów: 2955

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego z bambusem
  • natka zielonej pietruszki
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kromki suchego chleba namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym odcisnąć je w ręku i dodać do mięsa mielonego. Do mięsa wbić jajko, dodać pokrojoną drobno cebulę, połowę zielonej natki pietruszki (pozostała połowę pozostawić do dekoracji), szczyptę soli oraz pieprzu, kilka kropel maggi i dobrze wymieszać. Wymieszane mięso uformować w kulki. Zagotować około 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki z mięsem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i odcedzić. Gotowy sos słodko-kwaśny rozgrzać na patelni, dodać do niego pulpety mięsne i dusić pod przykryciem do 5 minut. Po tym czasie pulpety przełożyć na talerz wraz z sosem. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, zeszklić i przełożyć na mięso. Całość udekorować pokrojonym w krążki zielonym ogórkiem i natką pietruszki.

Tagi:sosmięsnepulpety

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej