Smakowity.pl

Kotlety schabowe z pieczarkami

Autor:

Przepisów: 1636

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.

Składniki

  • 5 porcji schabu bez kości
  • 10 dag sera żółtego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Opis przygotowania

Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem, następnie solimy i pieprzymy. Każdą porcję obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Powstałą panierkę mocno uciskamy dłońmi. Tak powstałe kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Cebulę smażymy, gdy będzie szklista dodajemy pieczarki. Wszystko dusimy ok 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Na usmażone wcześniej kotlety nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem.
Kotlety zapiekamy w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser się rozpłynie.
Podawać z ziemniakami i dowolnymi surówkami.

Tagi:kotletyschab

3 komentarze

odpowiedz

Smaczne jest gdy na farsz pieczarkowy damy trochę keczupu. a potem tarty ser.

odpowiedz

Zamiast mikrofalówki, można rozpuścić ser, przykrywając na chwilę patelnię pod koniec smażenia.

odpowiedz

Robię ten przepis z keczupem ale wierzch po wyjęciu z piekarnika posypuję natką zielonej pietruszki , wygląda bardziej smakowicie i kolorowo .

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej