Szałwia w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1792

Składniki:

  • 125 g mąki
  • garść liści szałwii
  • 0,5 szklanki wina wytrawnego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą, żółtkami i lekko podgrzanym winem. Wyrobić z tego ciasto. Ciasto powinno być dosyć ścisłe. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z ciastem. Liście szałwii umyć, osączyć z wody, obtoczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmarzeniu przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów