Przekładaniec czekoladowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2846
Przekładaniec czekoladowy
fot. foooooey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 375 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 12 herbatników
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 1 łyżka posiekanych pistacji

Opis przygotowania:

Masło stop w garnuszku, ostudź. Ubij jajka na gęstą kremową masę, dodaj do niej sól i cukier puder. Połącz z kakao, skórką z cytryny, likierem i kawą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Stale mieszając, dolewaj do masy cienkim strumieniem ostudzone masło.
Formę keksową wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż 3 herbatniki jeden koło drugiego. Zalej 1/3 masy i przykryj kolejną warstwą herbatników. W ten sposób ułóż jeszcze 2 warstwy herbatników, przekładając je masą. Ostatnią warstwą powinna być masa. Gotowy przekładaniec wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij go z formy, pokrój na porcje. Posyp uprażonymi pistacjami i orzeszkami.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów