Zupa grzybowa z kaszą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5215
Zupa grzybowa z kaszą
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 l wody
  • 1 liść laurowy
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 100 g kaszy perłowej
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dobrze umyte grzyby włóż do garnka, zalej 500 ml ciepłej przegotowanej wody i mocz przez 2 godziny. Następnie do grzybów włóż obrane warzywa, wlej resztę wody, dodaj przyprawy, posól i ugotuj wywar. Wywar przecedź, a grzyby pokrój na cienkie paseczki. Odlej 300 ml wywaru i ugotuj na nim kaszę. Gdy kasza będzie miękka, dodaj masło i rozetrzyj ją tak, aby zbielała. Wlej do niej pozostały wywar, wymieszaj, włóż pokrojone grzyby, posól, dopraw śmietaną, podgrzej i od razu podawaj.
Jeżeli lubisz ostrzejszy smak, możesz dodać łyżkę soku cytrynowego. Smacznego!

Autor: magda

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów