El Menenas

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1590
El Menenas
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1 olejek pomarańczowy
  • Nadzienie:
  • 20 dag migdałów
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z masłem i olejkiem pomarańczowym. Wyrobić ciasto i uformować z niego małe kuleczki o średnicy do 4 cm. W kulkach zrobić zagłębienie palcem. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i zmiażdżyć w naczyniu razem z cukrem, sokiem pomarańczowym i cynamonem.

Gotowe nadzienie przełożyć do zagłębień kulek, kulki ułożyć na posmarowanej masłem blasze do pieczenia i piec w piekarniku 35 minut w temperaturze do 170°C.

Upieczone kulki wyciągnąć na talerz posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi

Komentarze (0)