Ciekawe artykuły
WięcejCzy wątróbka leży nam na wątrobie?
Wątróbka zawiera wiele składników mineralnych, w tym szczególnie dobrze przyswajalne żelazo, cynk i miedź. Jest źródłem takich witamin jak A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. Już 100 g wątróbki zawiera znaczną część dziennej dawki...
Czytaj dalejCebula - płacz, który leczy
Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...
Czytaj dalejCzy sól jest szkodliwa?
Korzysta się z niej od wieków. Jej znane początki sięgają 3000 r. p.n.e., kiedy to w Egipcie korzystano z niej w celu konserwacji mięs. Około 300 lat później Chińczycy udoskonalili sposób pozyskiwania soli, której znali...
Czytaj dalejCzy spożywanie ogórka z pomidorem jest szkodliwe?
Powiada się, że tak. Ogórki rozkładają zawartą w pomidorach witaminę C, dlatego połączone razem w sałatce greckiej, są jak miska pełna niczego. Dobry sam w sobie ogórek i pomidor spożywane jednocześnie zamieniają się wzajemnie w...
Czytaj dalej